Homemade kersenjam met maar 3 ingrediënten

IMG_5722Het is weer kersentijd! Ik zag dat ze in de aanbieding waren en kwam op het idee om zelfgemaakte jam te maken. Na een zoektocht op internet, boodschappen gedaan te hebben en leuke jampotjes bij de Xenos te hebben gehaald, was ik klaar om mijn jam te maken. En het resultaat mag er wezen!

Ik heb gebruik gemaakt van maar 3 ingrediënten: kersen, citroen en geleisuiker. Geleisuiker is een speciaal suiker met toegevoegde pectine en citroenzuur. Pectine is een plantaardig geleermiddel dat er voor zorgt dat de jam de geleiachtige textuur krijgt en het bovendien een langere houdbaarheid krijgt. Ook de toegevoegde citroenzuur zorgt voor een langere houdbaarheid. Ik heb bewust gekozen om zelf nog een halve citroen toe te voegen, omdat ik van frisse jam houd.

Ingrediënten
500 gram kersen
Sap van een halve citroen
160 gram geleisuiker speciaal (Van Gilse, te koop bij de AH voor €1,21, 500 gram)

Keukengerei
Staafmixer

Bereiding
Voordat je jam gaat maken is het noodzakelijk om de potjes, waar je de jam in gaat bewaren, te ontsmetten. Dit kan je doen door de potten en de deksels simpelweg 15 minuten te koken in een pan met water. Laat de potten en deksels daarna uitlekken op een schone theedoek.
IMG_5671
Dan is het tijd voor de jam. Was en ontpit de kersen en verwijder de steeltjes. Het ontpitten doe je door de kersen doormidden te snijden en met je vinger de pit er uit te duwen. Nu houdt je zo’n 400 gram kersen over.
Doe de kersen in een steelpan en verwarm de kersen tot het kookt. Voeg het sap van de halve citroen erbij en roer het goed door. Als alles goed zacht is, haal je de pan van het vuur en mix je alles met een staafmixer tot alles mooi vloeibaar en glad is.
Zet de pan weer op het vuur en voeg al roerend 160 gram geleisuiker toe. Kook deze 1 minuut.

Giet het sap tot de rand van de pot en draai het goed dicht. Leg vervolgens de pot op zijn kop op een schone theedoek. Hierdoor wordt de lucht er uit gedrukt en wordt de pot vacuüm. Hierdoor blijft hij langer houdbaar.
Als het potje vacuüm is kan je de jam op kamertemperatuur bewaren, zo’n 6 tot 12 maanden lang. Na het openen van de pot dien je het in de koelkast te bewaren. Deze is ook nog een aantal maanden houdbaar.

Eet smakelijk!

IMG_5732

IMG_5750

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s