Homemade speltbrood

speltbrood lijnzaad

Mjammie! Wie wordt er nou niet blij van de verse geur van warm vers brood? Ik wel in ieder geval! Vandaag heb ik speltbrood gemaakt, met op de bovenkant lijnzaad. Klik hier voor het recept! ->

Ingrediënten
500 gram speltmeel
250 cl water
1 zakje gist (Dr. Oetker)
Lijnzaad (of andere zaden zoals pompoenpitten, sesamzaad of maanzaad)
Eventueel zout

Benodigdheden
Brood- of cakevorm
Oven

Bereiding
Meng de 500 gram meel en de gist door elkaar in een kom. Voeg een snufje zout toe als dat nog niet in het meel zit. Ik heb een broodmix gekocht, waar al zout in verwerkt zat. Vandaar dat ik geen zout meer heb toegevoegd.

Voeg daarna het water toe en kneed ongeveer 10 minuten. Het zal nog erg plakkerig zijn, maar dit zal minder worden! Laat het deeg drie kwartier rijzen in de bak met een vochtige (en schone) theedoek erover heen.

Kneed na drie kwartier het deeg voor ongeveer 5 minuten. Leg het deeg in het brood- of cakevorm en verspreid het over de boven. Zorg ervoor dat alle hoekjes goed gevuld zijn! Leg er weer een vochtige doek over en laat het nu anderhalf uur rijzen. Het deeg zal daarna minstens 2 keer zo hoog zijn.

Verwarm de oven op 220 graden. Maak de bovenkant van het brood nat met je vingers, en verdeel de zaden naar wens erover.

IMG_4304speltbrood vegetarisch theedoekIMG_4226IMG_4241

Zet het brooddeeg voor ongeveer 30 minuten in de oven. Het is klaar als de bovenkant goudbruin is. Check voor de zekerheid nog even met een satéprikker of het gaar is (als het schoon er uit komt is het gaar).

Laat daarna het brood een beetje afkoelen. En dan is het tijd om aan te vallen!

Tip: Meng zonnebloem of pompoenpitten door het deeg.

Tadaaaa!

vers speltbrood vegetarisch zelf maken gemaakt

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s