Peren Tarte Tartin

IMG_4025

Dit is geen gewone taart: dit is namelijk een omgekeerde perentaart, ook wel tarte tartin genoemd. Helemaal niet moeilijk om te maken, weinig ingrediënten en anders dan anders! En lekker natuurlijk.

Ingrediënten
70 gram boter
50 gram poedersuiker
125 gram bloem + extra om te bestuiven
1 ei
6-7 peren
100 gram suiker

Keukenspullen
Quichevorm (28cm)
Deegroller
Vershoudfolie

Bereiding
Meng 50 gram boter en 50 gram poedersuiker door elkaar heen. Voeg 125 gram bloem toe en meng tot een kruimelig deeg. Het lijkt dan nog heel droog, maar dit hoort zo. Voeg 1 ei toe en kneed tot een soepel en samenhangend deeg. Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het in de koelkast voor 40 minuten.

deeg tarte tartin peer

Schil de peren, snijdt ze in helften en haal de harde binnenkant er uit.

Haal het deeg uit de koelkast. Bestrooi het werkblad en de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een plak die iets groter is dan je quichevorm. (ongeveer 5 centimeter meer om de randen)

Pak een pannetje en voeg de 100 gram suiker en 3 eetlepels water bij elkaar. Smelt het op laag vuur. Al het gesmolten is, karameliseer de suiker op hoog vuurtot het kastanjebruin is. Haal de pan van het vuur en roer 20 gram boter erdoor. Giet de karamel in de quichevorm. De karamel wordt snel hard, dus wees snel met het verdelen. (dit hoeft niet heel erg netjes te zijn, aangezien het in de oven ook weer smelt en gelijkmatig word)

Leg de peren met de bolle kant naar beneden in de karamel. Leg het deeg over de peren heen, en druk de randen naar beneden, in de quichevorm(niet er over heen!) Prik met een mes gaatjes in het deeg en bak de taart 40 minuten op 180 graden goudbruin.

taart deeg tarte tartin peren gaatjes IMG_4013

Haal de taart uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. Hierna komt het lastigste: Het omkeren van de taart. Pak een plat bord en leg het op de quichevorm. Keer het om en haal voorzichtig de vorm van de taart af. De karamel zal nog erg vloeibaar zijn dus let hier goed op!

Je kan het warm eten, maar ook heel goed koud. Bestrooi vlak voor het serveren nog even met poedersuiker en smullen maar!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s