Kriebelhoest

verkouden

Ik heb de laatste tijd last van kriebelhoest, wat verschrikkelijk irritant is. Ik heb daarom dus wat rondgekeken op internet om te kijken wat je tegen deze kriebel kan doen. Niet iedereen heeft medicijnen in huis, dus als een van jullie ook last hebt van kriebelhoest, ook wel droge hoest, hier een paar huis- , tuin- en keukenmiddeltjes.

Ten eerste: Wat is kriebelhoest?
Kriebelhoest is een irritatie in de keel, waardoor je een hoestreflex krijgt. Het vervelende is dat je helemaal niks op te hoesten hebt, zoals slijm. Door het vele hoesten word de irritatie erger in je keel, waardoor je nog meer moet hoesten. Een vicieuze cirkel dus.

Wat te doen?
1. Adem door je neus.
Door het ademen door je mond vererger je de kriebel. Adem dus zoveel mogelijk door je neus. Als je neus dicht is doordat je nog erg verkouden bent, kan je een halve ui naast je bed leggen. Dit opent de luchtwegen en lost slijm op, die eventueel nog in je longen zitten. Ook neemt een ui bacteriën in zich op, waardoor de ziekteverwekkers niet in de lucht blijft zitten. Vervang dus wel elke nacht de ui!

2. Drink veel water
Dit houdt je keel vochtig en gesmeerd, waardoor er minder kriebel is. Wat je ook kan doen, is thee drinken met honing. Honing verzacht de keel en het werkt ontstekingsremmend en het versterkt ons immuunsysteem!

3. Ontwijk droge en rokerige ruimtes
Droge, stoffige of rokerige ruimtes verergeren de kriebel en irritatie in je keel. Maak dus je kamer schoon (of het hele huis als je toch lekker bezig bent), gooi je raam open voor wat frisse lucht en leg wat bakjes water in je kamer. In de winter kan je ze hangen aan je verwarming, waardoor de lucht vochtig word.

4. Voeding
Knoflook: Het werkt als een antibioticum. Alle ontstekingen gaan er door weg. Ook kalmeert het de maagwand en lost overtollig slijm op in de luchtwegen. Vers knoflook werkt het best. Knoflook uit de magnetron niet! De straling uit het apparaat dood alle goede voedingsstoffen.
Tijm: Tijm word al heel lang gebruikt als antihoestmiddel. Zowel gedroogde als verse tijm helpt hier tegen. Je kan bijvoorbeeld ook tijmthee maken: Doe 2 eetlepels gedroogde tijm in een kop en giet er kokend water overheen. Laat dit 10 minuten trekken. Door een schaaltje op het kopje te doen ontsnapt er geen warmte van het water. Verwijder na 10 minuten de tijm en drink de thee met kleine slokjes op. Je kan hier ook honing bij toevoegen.
Tijmsiroop helpt ook erg goed! Dit is te koop bij elke drogist.
Basilicum: Dit plantje bevat ontstekingsremmende stoffen, helpt goed tegen misselijkheid en versterkt het immuunsysteem.
Honing: Je kan een theelepel honing in je thee doen, maar je kan natuurlijk ook de lepel rechtstreeks in je mond doen. Het is lekker dik en smeert je keel goed.

honingbasilicumknoflook

5. Stomen
Vul een bak met kokend water, voeg er eventueel kammille of tijm aan toe, en adem de stoom goed in. Je kan het beste met je hoofd boven de bak hangen, terwijl je een handdoek over je hoofd legt. Hierdoor creëer je een soort tentje, waardoor de stoom niet snel kan ontsnappen. En je gaat er goed van zweten! De warme stoom maakt het vastzittende slijm los waardoor je het makkelijk kan ophoesten. Ook gaat je neus er weer van open. Het kalmeert de luchtwegen.

6. Keelsnoepjes
Zo simpel, maar het helpt wel. Jammer genoeg is dit vaak maar van korte duur. Kijk wel uit dat je er niet te veel van neemt, want dan kan je last krijgen van je darmen. Dit is vooral met suikervrije snoepjes, omdat die een bepaalde zoetstof bevatten.

7. Een natte doek op je keel
Deze heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar het schijnt te helpen! Maak een theedoek nat, wring het goed uit en wikkel het om je nek. Maak het vast met een veiligheidsspeld. Het schijnt de kriebel te onderdrukken! Dus als je het al hebt geprobeerd, ik ben benieuwd wat je er van vond!

En natuurlijk: rust veel uit! Slaap veel en praat zo min mogelijk. Geef je keel rust.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s